21 Nisan 2016 Perşembe

Oluklu Bambu Örneği İle Boyunluk Ördüm - Kendimce İsim de Verdim...


Şöyle demişim 12 Mart 2016'da; Oluklu Bambu örneği ile boyunluk ördüm 2-3 hafta önce, annemin kuzeni Suna abla için. Geçtiğimiz hafta Cumartesi günkü Akraba günümüzde de el emeğimi teslim ettim ona. İyi günlerde kullanır inşallah. :) 

Bu yazı taslaklarımda o zamandan beri duruyor ve ben ancak bugün devam ettiriyorum. Hayat çünkü, derslerle yuvarlanıp gidiyordum epeydir. Dönemin ilk sınavlarını bitirdim geçtiğimiz haftasonu ve ikinci olarak yazacağım yazı bu olmalı dedim, yazacağım çok şey varsa da tam olarak yorgunluktan yazabilir halde değildim.


Bu Oluklu Bambu Örneğini, Suna ablama yapacağım boyunluk örgüsü için değişik bir model olsun diye ararken buldum ve bir video yardımı ile yaptım ben. Öncelikle o videoyu paylaşmak isterim, video burada. Benim o videodan yola çıkarak ördüğüm boyunluk ise resimlerde görüldüğü gibi... Anne İşleri kanalının emeğine sağlık, anlatım çok anlaşılır geldi ve kolayca kavradım modeli. :) 

Boyunluğu ipi bitene kadar yaptım, ipim kendiliğinden çift ip krem rengi bir ipti. Tüysüz ve organik tip dediklerinden sanırım, alerjen ipler gibiydi. İpi çok severek kullandım, tek sorunu ipim bitmeye yakın çift ip teke düştü üretim hatası idi sanırım. Sonrasında da ipi tekrar çift ip yapıp, düğümle birleştirdik yeniden... 

Örgü örneği çok zevkli bir modeldi benim için. Detaylarını bir kez de ben verecek olursam; 120 ilmek'ten başladım ve 5 numaralı misina şişle ördüm, örgü bittikten sonra ölçmüştüm ama şimdi net hatırlamıyorum ölçülerini. O yüzden uzunluğu ve genişliği ile ilgili net bir şey söyleyemeyeceğim. Ama uzunluğu da genişliği de yeterli boyutta idi, Suna ablamın boynu uzun olduğu için sorun olmadı bir de sanırım tabii. Yumuşak ip ile örülürse, 120 ilmekten fazlası ile başlanılabilir. Benim ipim sıkı bir ipti, 120 ilmek ile de tek kat boğazı sıkmayan cinsten bir boyunluk oldu.



Misina ile ördüm ben videoda gösterildiği gibi ve ileride yine kendime de yardımcı olabileceğinden açıklayayım bir de maddelerle yaptığım kadarıyla;

İlk Sıra; 120 ilmek atıyorsunuz misinalı şişimize, sonra şişimize ilk 1 diyerek attığınız ilmekten tarafa dönüp o taraftan örmeye başlıyoruz en başta. Bu işlem örgümüzün dikişsiz bir örgü olmasını sağlayacak birleştirme sırası. (Misina potlaşıyor elbet bu işlem sırasında, ama ördükçe yayılıyor misinanın her noktasına örgü. İlk sırasını düz örgü ile örerek başlıyorsunuz böylece.) Tüm örgü boyunca yuvarlak daire çizip duracağız, ilmeklerin götürdüğü yere kadar. 

İkinci Sıra; sıranın tamamını 2 düz 1 ters örgü ile örerek devam ediyoruz. (Sıranın bittiğini başladığınızda ilmek atarken bıraktığınız fazla ipten anlayabilirsiniz. Daha sonradan da çizgi şekilde dikiş varmış gibi oluşuyor zaten, ördükçe de başlangıç ve bitişi anlıyor hale gelir oldum ben)

Üçüncü Sıra; 3. sıraya gelince, şişimize ilk ilmeği örmeden ipi bir kez doluyoruz ve 2 ilmek düz örüyoruz ve başta doladığımız boştaki ipimizi bu ördüğümüz 2 ilmeğin üstünden ipimizin olduğu tarafa geçiriyoruz ve bırakıyoruz (Sanki kesim yapıyormuşuz gibi). Sonraki 1 tersi örüyoruz ve kalan sıranın devamını böyle devam ettiriyoruz. (1 dola-2 düz ör- doladığını 2 ilmek üzerinden geçir bırak ve 1 ters ör.)

Dördüncü Sıra; 3. sıra bittikten sonrasında ise, yeniden 2 düz 1 ters örüyoruz ve bir diğer sırada da 3. sırada yaptığımız işlemi tekrarlamak üzere 2 ve 3. sıraları örgü bitene kadar tekrarlıyoruz.

Örgü istediğimiz boyunluk boyutuna gelince kesiyoruz ve son kestiğimiz ilmek ile ilk kestiğimiz ilmek ucunun açık kalan kısmını dikişle dikerek bitiriyoruz... Sıranın sonu ve başını dikerek, örgünün eksik kalan dikiş yerini de bitiriyoruz yani.

Ve Bir de Modele Kendimce İsim Verdim; 

Bu örneği iki aşık örneği olarak adlandırdım kendimce. Ördükçe çıktı bu isim ortaya, içimden geldi yani. 

Bir sırada iki düz bir ters yapıp, diğer sırada bir doluyor iki düz örüp doladığımız boş ipi üstlerine alıyoruz ya; orası tam iki aşık'ı kavuşturuyormuş gibi geldi bana. Benim için İki Aşık Modeli oldu örerken. O dönem duygusal dönemimde idim ve ondan böyle düşündüm sanırım. Modele bu ismi çok yakıştırdım; İki Aşık Modeli bu, kavuşturmak bana kalmıştı habire kavuşturdum durdum iki aşığı işte. Bende durumlar böyle idi o aralar, hala da İki aşık modeli isminin daha çok yakıştığını düşünüyorum. :)

Şimdi başka bir örgü örüyorum, sınavları bitirmişken dün yine başladım biraz örgü örmeye. Ama bu sefer sürpriz, sahiplerine ulaşana kadar yayınlamayı düşünmüyorum burada. Yenilik lazımdı, deniyorum ve geliştiriyorum bu yüzden yine kendimi. Gerek vardı yeniden örgüye sarmaya da, ne olsa yine yakındır derslere başlamak. Bu arada kitap da okuyabiliyorum bu dönemdeki ilk sınavlarım bittiğinden beri. Kendimi iyi dinlendiriyor ve fırsatlarımı değerlendiriyorum. Ders çalışmalarıma başlasam bile bırakmayacağım inşallah yine okumalarımı. Bahsederim yakın zamanda, bu aralar neler gözüme takılıyor ve aklımda ne tilkiler dönüyor diye... :)

Neyse, mümkün olduğu zamanda yine görüşürüz. Belki birkaç saat sonra, belki de yarına. Sevgilerimle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...