9 Aralık 2016 Cuma

Fizyoterapi Değişen Düzen Ve Uzay Terapi Çalışmalarımız - Aralık 2016


Kasım Sonunda yine bir fizyoterapi değişikliği ile, Aralık ayında nihayet rayına oturduğunu hissettiren -senenin her haftasında iki gün olmak üzere aldığım Fizik Tedavimde- bir tedavi düzenim var artık yeniden... 2 aydır beraber çalıştığımız Sultan abla eşinin işi sebebiyle şehir değiştirdiği için Yasemin ile devam edeceğiz derslerime. 2 seans fizik tedavi aldığım Doruk'tan sonra, ilk defa yaşıtım biriyle bir tedavi düzeni oluşturduk. Bu zamana kadar, hep ablalarım ve abilerim olmuştu. Bu sefer, arkadaş gibi hissettiğim biri ile başladık... Hayırlısı olur inşallah hakkımızda... :)


Değişen Fizik Tedavi Düzenime Dair...


Yasemin ile ders yaptığımız zaman resim falan çekmedik daha hiç, o sebeple bende Kasım ayında Yalova'da Uzay Terapimde çektiğimiz derslerden birindeki resimlerle anlatmak istiyorum... :)

Yasemin sağolsun, uzun zamandır tam istediğim gibi bir fizyoterapist olarak karşıma çıktı çok şükür. Benim Tamara ablamda ve öncelerinde istediğim ve bulduğum fizyoterapist düzenimi bana verdi yeniden. Benim neye ihtiyacım olduğundan ve hastalığım için yapılan tedavilerimden bahsetmemi istedi öncelikle. Önce benim için de hastalığımın ve birbirimizin hikayesi önemli, fizyoterapi dediğimiz olguda da... En başta elektriği aldım Yasemin'den yani. :))

Yukarıdaki resimleri ise şu sebeple seçtim; belimdeki boşluk ve karın kaslarımın zayıflığının şimdiki halinin görülebildiği resimler bunlar çünkü. Yasemin önceliğimi sorduğunda ilk olarak; belimdeki boşluğun benim için öncelik olduğunu ve bunu karın kaslarımın zayıflığının da tetiklediğini bildiğimi söyledim. Bunlar görünen ve öncelik verilmesi gereken şeyler benim için de, dedi Yasemin. 

İkinci anlaşabildiğimiz nokta, fazla tek bir noktaya odaklanmamaktı. Benim hastalığım tüm kaslarımı etkiler dozda. Tüm beden kaslarımı çalıştırabileceğim bir tedavi olmasını istiyordum bu yüzden yine. Beni hafif düzeyde görmemesini, kaslarımın dayanıklılığını iyice test etmesini ve bir önceki fizyoterapimde olduğu gibi çok yavaş düzeyde değil olabildiğince aktif bir ilerleme kaydetmeye çalışmamızı istedim... 

Yasemin ile tüm bu doğrultularda çok iyi anlaştık, uyumlu bir hasta-fizyoterapist ilişkimiz oldu maşallah. :) Son noktada anlaşabildiğimiz nokta da, ona abla demememi istemesi oldu. Zira yaşıtmışız ama ben çok alışmışım işte, fizyoterapistlerimin benden büyük olmasına; geçen hafta ağzımdan sürekli bir "abla" kaçıyordu, bu hafta ise öyle bir şey olmadı... :) 


Yasemin isteklerim ve beklentilerim doğrultusunda, kendisinin de benden beklediği ödevlerin olduğunu söyledi. Seve seve makul oldukça yapabileceğimi söyledim bende. Benden istediği ödevler;

-Solunum egzersizlerimi ve solunum aletimle çalışmayı ihmal etmemem, 

-Günde 1 saate çıkana dek kendimi yüzüstü yatar pozisyona alıştırmaya başlamam. Çünkü dizlerimdeki fleksörlerin bir an önce toparlaması gerektiğini ve bu rutin egzersizle diz fleksörlerini gerdirebilmemizin daha kolay olabileceğini söyledi.

-Oturduğum yerde elime aldığım hafif bir su şişesiyle başlayarak dirseklerimdeki kısıtlılığı ve üst kol kaslarımı su şişesini çekme hareketiyle çalıştırmamı istedi. Bu alışkanlık sayesinde de dirseklerimi açmaya ve üst kol kaslarımı da çalıştırabilmeye devam edebileceğimizi söyledi.

-Oturduğum yerde kollarımı yukarılara kaldırıp yapamadığım hareketlere de hafif hafif yönelmemi,

-Oturur pozisyondan kalkıyormuşçasına bacak ve kalça kaslarımı çalıştırmamı,

-Ve de son olarak, yatar pozisyonda kollarımı dirsekten kapalı halde tutmamamı istedi benden...

Bu 6 ödev, rutinlerime giriş yaptı artık. Yasemin'in sözünü dinleyeceğim ve bu çerçevede güzel sonuçlar almaya doğru yöneleceğiz yeniden... :)


 Uzay Terapi Çalışmalarımız İse Tam Gaz Devam Ediyor...


Uzay Terapi çalışmalarımıza gelince; son 3-4 haftadır yerde çalışmaya imkan oluşturan bir sakinlik var hastanede, benim gittiğim gün ve saatlerde. Bu anları değerlendirip dolu dolu dersler yapıyoruz Ali abiyle... 

Diğer dersleri de dolu dolu yapabiliyoruz bu sene kaslarım el verdikçe -ama yerde çalışırken karın kaslarıma ve bel kaslarıma daha çok ağırlık verebildiğimizden ötürü- daha çok ve daha aktif çalıştırabiliyoruz kaslarımı. 

Yukarıda örneklerini görmek, durumlarımı ilerleyen günlerde yine değerlendirebilmek ve hep hatırlayabilmek için; o anları anneme çektirdiğim resimler hakim. Mekik çalışmak bu sıra yaptığımız en önemli ve en sonuç vermesini beklediğimiz hareketlerden biri. Zira bu hareketi yapabildikçe karın kaslarımın gelişip gelişmediğini görebilmek daha mümkün. 

Çalıştığımız 1-2 ay içerisinde, fazla ileri gidebilmiş değiliz bu karın kaslarını geliştirme konusunda esasında. Ama milim milim de olsa ilerleyebiliyoruz ve geriye gitmediğimi görüyoruz en azından. 

Yerde yanlara ve yüz üstüne dönmelerimde, bir iyi bir kötü durumdayım. Ama buna rağmen, ben sırt ve bel kaslarımı çalıştırmak için yüz üstü pozisyonda yarım şınav (Yarım şınav dediğime bakmayın, baş, omuzlar ve kolların kalkabildiği bir şınav sadece) çalışmalarımda kendimi gün geçtikçe iyi görüyorum. 


Çekemediğim mekiklere gelince; 

Çekme kuvvetim yok, onu geliştirmem gerektiğini daha iyi biliyorum şimdilerde. Bunu geçen hafta yaptığımız egzersizlerde, sırtıma yerleştirdiğimiz üçgen minder sayesinde yarım pozisyonda biraz daha iyi yapabildiğimde gördük. Bunun varlığından haberdardım ama Ali abinin daha çok yardımlarından kaynaklı hareketi benim de yapabiliyor olduğumu sanıyordum biraz da. 

Sırtım tamamen yerdeyken yapamadığımı en son kollarım dayanamaz hale geldiğinde anlayabildim, yarım pozisyon başlamayı önerdim Ali abiye. Bu aslında bir bakıma geriye gidiyormuşum gibi görünüyor da olsa, bana hiç öyle gelmedi sonrasında. Yapabildiğim pozisyondan devam etmek daha iyi bile geldi moral olarak... Bundan sonra büyük ihtimal bu pozisyonda ilerledikten sonra, ilk pozisyona döneceğiz; yerle bütün mekik'e... 


Velhasıl; Uzay Terapilerim tam gaz, Yeni Fizyoterapi düzenim yokuşa doğru çıkacağımızı hissettiriyor hallerde iken, moral bakımından da iyiyim bu sıralar. Ekim ve Kasım'dan bu yana, daha umutluyum bu değişen ve gelişen durumlarla. Umarım ileriye dönük gelişmeler kaydedebilir, buralarda müjdeli haberleri yavaş yavaş verebileceğim bundan sonra. Zira iki haftadır o yazıları yazabileceğime inancım yeniden güncellenmiş gibi hissediyorum kendimi. 


Ve bugün Uzay Terapi Cuma'sı benim için. Gitmeden önce yetiştirebildim bu yazımı da. Son olarak da; sağlığımıza olsun çabalarımız ve de mutluluklarımıza diyorum. Sevgilerimle... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğuma hoşgeldiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

İnşallah beni yorumlarınızdan mahrum bırakmazsınız... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...